Zamawianie tortów weselnych

obrazek wyróżniający - zamawianie tortów weselnych

CZYM NALEŻY SIĘ KIEROWAĆ PRZY ZAMAWIANIU TORTÓW WESELNYCH

Jedną z kilku rzeczy, których nie może zabraknąć w czasie przyjęcia weselnego jest najważniejszy deser czyli tort weselny. Para Młoda celebruje degustację swego słodkiego deseru, a chwila ta uwieczniana jest na fotografiach, do których często zaglądamy i wspominamy ten wyjątkowy czas. Idealnie jest, gdy patrząc na zdjęcie, po latach, nadal pamiętamy, że był pyszny 🙂 Tak więc, zamawiając tort weselny powinniśmy mieć na uwadze nie tylko jego wygląd, ale również smak. Gdy obie te rzeczy idą ze sobą w parze, to możemy być pewni, że tort weselny zapewni nam dodatkową atrakcję w czasie naszego przyjęcia.

WYGLĄD/STYL TORTU WESELNEGO

Pamiętajmy, aby tort weselny pasował stylem, kolorem (chociażby detali składających się na dekorację) do pozostałych rzeczy, które uatrakcyjniają naszą uroczystość. Jeśli planujemy wesele w stylu rustykalnym, surowym, np. w plenerze to ni jak nie będzie pasował do klimatu uroczystości elegancki, bogato zdobiony tort glamour ociekający złotem lub bogatymi i ciężkimi ornamentami lub fakturami.

Podobnie ma się w drugą stronę. Przepiękna, elegancka sala weselna, na której odbędzie się nasza uroczystość aż prosi się o tort weselny pasujący do jej wnętrza. W tym wypadku odpadają torty weselne typu naked cake, seminaked cake oraz boho czy folk. Jeśli z pietyzmem dobieramy poszczególne detale dekoracyjne naszego przyjęcia, to nie zapominajmy o idealnym wkomponowaniu w całość naszego tortu weselnego 🙂

SMAK TORTU WESELNEGO

Pamiętajmy, że nigdy nie dogodzimy każdemu, ale postarajmy się większości 😉 Tak więc większość z nas woli torty delikatne czyli na bazie bitej śmietany z zawartością owoców, frużelin, musów oraz porządnie naponczowane. Nie jest jednak regułą, że mają one być właśnie takie i żadne inne. Na przykład w sezonie jesienno-zimowym (tak, również w tym okresie organizujecie wesela) świetnie sprawdzają się torty cięższe, czekoladowe z wkładkami z przerobionych owoców sezonowych, chociażby takimi jak wiśnie, gruszki, śliwki.

ILOŚĆ PORCJI TORTU WESELNEGO

Raczej do lamusa odeszło w dzisiejszych czasach przeliczanie tortu weselnego na kilogramy. Jego wielkość dobiera się na podstawie ilości zaproszonych gości. W większości przypadków różne połączenia smaków ważą inaczej i nie sposób jest dopasować wagi tortu do ilości osób na naszym przyjęciu. Podanie orientacyjnej liczby osób jest niezbędne do prawidłowego doboru ilości pięter oraz wielkości średnic.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *